معرفی کتاب جدید

سلوک با کتاب
یادداشت‌برداری از کتاب‌ها
جلد دوم: ادبیات ــ ۲

گردآوری و یادداشت‌برداری: سعید عبداللهی

دریافت پی. دی. اف کتاب:
 https://navid-azadi.com/images/pdf/slwk%20ba%20ktab%20jld%20dwm%20adbyatsolook%20%202%20%20syd%20bdallhy.pdf

جلد دوم «سلوک با کتاب»، مجموعه یادداشت‌برداری‌ از کتاب‌ها تقدیم می‌شود.

ده کتاب را در یک کتاب بخوانید.
به اهل رمان، ادبیات، شعر و نقد ادبی پیشنهاد می‌شود 
چکیده‌های
گفت‌وگو با احمد محمود، 
نقد زندگی و شعر آنا آخماتووا، 
بوطیقای نیما در غزل سیمین بهبهانی،
 نامه‌های ماکسیم گورکی 
و پشت پرده‌های شعر فروغ فرخزاد را بخوانند.

با سپاس و درود
۲۳ مهر ۱۴۰۳


مقدمه

[جلد دوم]

«یادداشت‌برداری» یا «فیش‌برداری» بخشی از مطالعه‌ی هدف‌مند است؛  جاری کردن سطرهای کتاب‌ها در رودخانه‌ی زمان است. رودخانه‌یی که می‌خواهی در آن، ثمر دانش و میراث تجربه‌ی بشری را همیشه و همه‌جا دم دست داشته باشی. 

کتاب چیست؟ کتاب‌ها ایستگاه‌های حواشی و روبه‌روی جاده‌ی زمان‌اند. سرمایه‌های هزاران صاحب فکر و ایده و تجربه‌اندوخته‌اند تا ذره‌ذره به شناخت‌مان از چراییِ زنده بودن و مفهوم زندگی و به فرهنگ‌سازیِ هستی‌مان اضافه کنند. 

مجموعه‌ی «سلوک با کتاب» همواره با این پرسش شروع می‌شود:

«کتابی را که می‌خوانید و صفحه‌ی آخر آن را می‌بندید، سرنوشت آن کتاب، حرف‌هایی که به شما گفت و ادامه‌ی ارتباط آن با شما چه می‌شوند؟» 

 یادداشت‌های من از کتاب‌ها تلاش برای پاسخ به همین پرسش  است؛ چرا که گردش در کتاب‌ها از آن سفرهایی‌ست که انتهای اشباع شدن و بی‌نیاز شدن ندارد. من در این سفرها با قدم زدن و دویدن همراه با کتاب‌ها آموختم که هر موضوعی خودش به‌تنهایی دنیایی بیکران و پرراز و رمز است؛ موضوع ادبیات، موضوع تاریخ، فلسفه، جامعه‌شناسی، شعر و...

گردش اصلیِ من در شاهراه‌ ادبیات به‌موازات تاریخ با همراهیِ شعر بود. از همین سه پنجره هم به دنیای سیاست نگاه کرده‌ام. اگرچه سیاست دنیای بسیار وسیعی‌ست ولی دامنه و ژرفای انسانی آن در قیاس با ادبیات و شعر و فلسفه و موسیقی، مساحت و ارتفاعی ناچیز است. به‌همین دلایل و بنا بر همین تجربه، نتیجه‌گیری قاطع کردم که ورود به دنیای سیاست اگر از منظر ادبیات و فرهنگ نباشد، هم آلوده به منافع می‌شود، هم استعداد و هوش و خرد را گروگان می‌گیرد. این‌گونه گنجه‌ی هستی‌مان از معادن معناها و مفاهیم و فرهنگ‌ها، توشه می‌اندوزد.

سرمایه‌ای که از گنجینه‌ی یادداشت‌برداری‌ها اندوخته می‌شود، حضوری‌ همیشه آماده و در لحظه‌ی نیازمندی، یاری‌رسان و راهنمای نقد و دم دست است. 

ترتیب چیدن جلد اول «سلوک با کتاب» بر اساس تاریخ یادداشت‌برداری انجام شد. با بررسی مجدد این روش و نیز نظر برخی خواننده‌گان، این روش را تغییر دادم تا محتوای یادداشت‌برداری‌ها در هر کتاب، وجه مشترک میان آن‌ها باشد. 

جلد دوم بر اساس نقدها و نظرها درباره‌ی سوژه‌ و موضوع کتاب‌ها تنظیم شد؛ نقد و نظری که دیگران درباره‌ی سوژه‌ها نوشته‌اند یا خود سوژه‌ درباره‌ی ایده‌ها و افکارش گفته است. عنوان‌نامه‌[یا فهرست] کتاب، معرف همین روش چینش است.

با این روش که کل کتاب‌های یادداشت‌برداری در موضوع ادبیات چیده شد، مشخص گردید یادداشت‌برداری‌های ادبیات شش جلد می‌شود. چهار جلد بعدی  در پایان همین کتاب معرفی شده‌اند.

‌یادآوری می‌شود که یادداشت‌برداری‌ها شامل ادبیات، تاریخ، جامعه‌شناسی، فلسفه، سیاسی، زبان‌شناسی، شعر، نویسندگی و فرهنگ و هنر از حدود ۱۲۰ کتاب و مقاله هستند.  

 بابت چند لغزش‌ ویراستاری و رسم‌الخط در جلد اول پوزش می‌خواهم.

مجموعه‌ی یادداشت‌برداری‌ها هدیه‌ای به دوست‌داران و محققین این موضوعات، آشنایی و شناخت نسبی به محتوای این کتاب‌ها، خدمتی در راستای فرهنگ‌سازی بشری و نیز صرفه‌جوییِ وقت و انرژی برای مطالعه‌ی این کتاب‌هاست.

 س. ع.

مهر ۱۴۰۳